Serigrafi, Song Hanedanlığı’nda (MS 960-1279) Çin’de tanınabilir bir biçimde görülen bir kalıplama biçimidir. Daha sonra Japonya gibi diğer Asya ülkeleri tarafından uyarlandı ve daha yeni yöntemler üreterek ilerledi.

Serigrafi büyük oranda 18. yüzyılın sonlarında Asya’dan Batı Avrupa’ya tanıtıldı, ancak ipek örgü doğudan ticaret için daha elverişli hale gelene ve keşfedilen orta için karlı bir çıkışa kadar Avrupa’da büyük bir kabul görmedi.

1910’ların başında, foto-reaktif kimyasallarla deney yapan birkaç yazıcı, potasyum, sodyum veya amonyum kromat ve dikromat kimyasallarının yapışkan ve jelatin bileşikleriyle iyi bilinen aktive ışıkla aktive olan çapraz bağlanma veya sertleşme özelliklerini kullandı. Roy Beck, Charles Peter ve Edward Owens, foto reaktif şablonlar için kromik asit tuzuna duyarlı emülsiyonlar üzerinde çalışmış ve denemiştir. Bu geliştirici üçlüsü, bu metodun kabulünün uzun yıllar almasına rağmen, sanayide fotoğraflı görüntü şablonları tanıtıyor ve ticari ekran baskı endüstrisini devrim yapacaklarını kanıtlıyordu. Ticari ekran baskısı bikromatlardan çok daha güvenli ve daha az zehirli sensitizörleri kullanıyor. Şu anda, foto reaktif şablonlar oluşturmak için önceden duyarlılaştırılmış ve “kullanıcı karışık” duyarlı emülsiyon kimyasallarının geniş seçimleri bulunmaktadır.

Daha sonra Ulusal Serigrafik Cemaat kuran bir grup sanatçı, serigrafi sanatsal uygulamasını sanayinin endüstriyel kullanımından ayırmak için 1930’lu yıllarda Serigrafi kelimesini icat etti. “Serigrafi”, Latin “sēricum” (ipek) ve Yunanca “graphein” (yazmak veya çizmek) ile oluşturulmuş bileşik bir kelimedir. Yazarların Ulusal Çevre Yardım Merkezi’nde “Ekran baskısı, tüm baskı süreçlerinin tartışılmaz en çok yönlü” diyor. [6] İlkel serigrafi malzemeleri çok hesaplı ve hazır olduğundan, yer altı ortamlarında ve alt kültürlerde sıklıkla kullanılmaktadır; Bu tür DIY kültürü serigrafilerinin profesyonel görünümü, film posterlerinde, albüm kapaklarında, el ilanlarıyla, gömleklerde, ticari yazı tiplerinde, reklamlarda, sanat eserlerinde ve başka yerlerde görülen önemli bir kültür estetiği haline geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir